Poseta Golupcu (3.-4.10.2015.)

Članovi našeg Kluba, 3. i 4. oktobra 2015, posetili su Golubac i srednjovekovnu tvrđavu Golubački grad koji je ujedno i spomenik kulture od izuzetne važnosti. Tvrđava se nalazi na desnoj obali Dunava na samom ulasku u Đerdapsku klisuru. Srbija je dobila finansijsku pomoć iz IPA fondova Evropske Unije za rekonstrukciju tvrđave, što pokazuje da ovaj spomenik zauzima posebno mesto u kulturnom nasleđu ovog područja. Nacrt projekta rekonstrukcije tvrđave napravila je Marina Jovin dok su stručni konsultanti Siniša Temerinski i arheolog Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta iz Beograda i direktor arheološkog nalazišta Viminacijum.

Članovi Kluba su takođe posetili i Viminacijum, arheološko nalazište u blizini Kostolca, gde je rimski logor uspostavljen izmedju 1. i 5. veka nove ere. Tu se nalazio glavni grad rimske provincije Gornja Mezija, koja je obuhvatala najveći deo Srbije, severne Makedonije i deo severozapadne Bugarske.

Svrha putovanja je bila da se naši članovi bolje upoznaju sa kulturnim nasleđem Braničevskog okruga, koji je ostavio dubok trag u srpskoj i evropskoj istoriji.

Pogledajte galeriju fotografija