REM Torino, Italija (januar 2012.)

Članovi našeg kluba su predstavljali Srbiju na upravo završenom REMu (Rotaract European Meeting) u Torinu, Italija (26-29.01.2012.). Ostvarili smo nova poznanstva i dobili nove ideje za buduće aktivnosti našeg kluba. Na ovoj “ekspediciji”, RTC Beograd Dedinje su predstavljali Igor Mijatovic, Nikola Stojadinović, Nikola Stojanović i Miloš Došen. U nastavku teksta možete pročitati detaljan izveštaj sa našeg putovanja.

Pogledajte galeriju fotografija

Dan 1. (26.01.2012.)

Naši članovi su došli u Torinu nakon četrnaestočasovne vožnje od Beograda preko Zagreba, Ljubljane i Milana i smestili se u hotelu Duo Mondi u Torino u prepodnevnim satima. Hotel Duo Mondi je smešten u samom centru Torina na stotinak metara od glavne železničke stanice, gde su i bili mesta sastajanja koje je odredio organizator REM-a. Sobe hotela su bile veoma pristojne, kao i osoblje hotela.

Popodnevne časove prvog dana, članovi RTC Dedinja su iskoristili za šetnju kroz Torino i prvo upoznavanje grada. Torino je mesto gde je nastala Italijanska Republika (Torino sa Pijemontom je poznat kao mesto rođenja savremene italijanske države), prva prestonica Italije (1861-1864), grad pun istorije i prelepih arhitektonskih zdanja. Torino je glavni grad okruga Pijemont, a četvrti je po veličini grad u Italiji i najveći grad koji leži na reci Po. Torino danas predstavlja veliki industrijski centar pre svega zahvaljujuci automobilnskoj industirji, a u njemu su sedišta kompanija Fiat, Lancia, Alfa Romeo. Grad se nalazi u podnožju Alpa, poznat je po dva velika fudbalska kluba, Juventus i Torino, a 2006. Godine je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

U večernjim satima organizatori su isplanirali večeru u italijanskom stilu (pasta i pivo), posle koje je usledio odlazak na Casual style žurku. Večera i žurka bile su odlične prilike da naši članovi ostvare kontankt sa drugim rotaraktovcima iz Turske, Bugarske, Poljske, Italije, Litvanije, Slovenije, Ukrajne…

 

Dan 2. (27.01.2012.)

Drugi dan REM-a organizatori su priredili obilazak centra grada uz pratnju vodiča. Dvadesetak rotaraktovaca obilazilo je magične trgove i spomenike Torina. Grad je bogat kulturom i istorijom na svakom koraku, sa prelepom arhitkturom, jasno označenim ulicama. Obilaskom grada moglo se čuti i videti dosta interesantnih stvari, mesto (restoran) u kojem je stvorena Italijanska Republika, kraljevska palata porodice Savoj sa odvojenim dvorcem za kraljicu (Palazzo Madama) i kralja (Royal Palace of Turin), puno čokolaterija po kojima je Torino jako poznat, Egipatski muzej, Cinema muzej, razne crkve, bašte, teatri, galerije itd. Sunčan dan učinilo je ovaj obilazak nezaboravnim.

Po završetku razgledanja grada kupovane su kartice za ulazak u sve muzeje i korišcenje gradskog prevoza u trajanju od 2 dana. Veliki broj rotaraktovaca, među njima i naši clanovi su kupili iste i krenuli u razgledanje muzeja, galerija, vrtova i vidikovaca.

Ako želite da dobijete potpun utisak o Torinu, članovi RTC Beograd Dedinje vam savetuju da obavezno posetite Cinema muzej sa boženstvenim vidikovcem. U samom muzeju možete videti razne igre svetlosti, prvi video zapis, prve ikad napravljene kamere i fotoaparate, različite optičke iluzije, a možete snimiti I sebe u Matrix filmu. Ako vas put navede u Torino posetite takode i Egipatski muzej kao i kraljevski dvor.

Večerjni sati drugog dana su bili isplanirani za prijem u gradskoj kući i zvanično otvaranje REM-a kao i Pub žurku posle toga. Parlament grada ugostio je oko trista rotaraktovaca i uz uvodne reci organizatora i ERIC predsednika REM Torino 2012 je otvoren. Nakon toga usledilo je prozivanje zemalja učesnika REM-a među kojima se našla i Srbija koju su predstavljali clanovi RTC Novi Sad, RTC Beograd Centar, RTC Beograd Metropoliten i RTC Beograd Dedinje.

Nakon svečanog otvaranja REM-a, rotaraktovci su nastavili provod u kafiću, na Pub žurci. Dosta raznovrsne hrane, dobre muzike i puno pozitivne energije obeležilo je ovu noć. Članovi RTC Dedinja su i ovo veče iskoristili za druženje i upoznavanje ostalih rotaraktovaca širom Evrope, Azije i Afrike.

 

Dan 3. (28.01.2012.)

Poslednji dan učesnici REM-a su većinom proveli u šetnji, kupovini suvenira i odmoru za predstojeću Gala veceru. Sve je bilo spremno za Black tie Gala večeru. Veliki broj rotaraktovaca u raznim crnim elegantnim kostimima i haljinama su se okupili u Fiatovom salonu (Showroom), gde je planirano održavanje Gala večere. Ljubazni domaćini su priredili aperitiv uz mogućnost razgledanja showroom-a, dok se svi gosti ne okupe. Nakon toga, gosti su smešteni za okrugle stolove sa po deset mesta. Zvanični deo Gala večere otpočeo je intoniranjem rotaraktovske i italijanske himne, a nakon toga su usledile završne reči organizatora REM-a i ERIC predsednika 2011/12, gospodina Darka Šovrana, koji je pohvalio organizaciju i zahvalio se organizatorima. Usledilo je služenje večere, razmene zastavica sa raznim klubovima, upoznavanje rotaraktovaca sa različitim evropskim putovanjima koje organizuju različiti distrikti. Naši članovi su ovo veče obeležili na poseban nacin. Na stolu RTC Beograd Dedinje je promovisan brend RTC Dedinja, rakija Šljivovica. U unikatnoj ambalaži sa tradicionalnim voskiranjem zatvarača i odlicnim kvalitetom rakije ovaj brend je jako brzo privukao veliki broj rotaraktovaca koju su se divili našoj celokupnoj ideji brenda, kao i ukusu srpske šljivovice. Usledile su jako pozitivne reakcije svih degustatora koji su iskoristili naš brend i za slikanje. Rotarakt Klub Beograd Dedinje je čestitao organizatorima REM-a, ERIC predsedniku kao i Rotary predsedniku uručivši im RTC Beograd Dedinje Šljivovicu. ,,Rakija connecting people’’ je ubrzo postala ,, RTC Dedinje Šljivovica connecting Rotaracts’’. Posle gala večere usledila je žurka u odvojenim prostorijama salona koja je trajala do ranih jutarnjih sati.

 

Dan 4. (29.01.2012.)

Naši članovi su napustili hotel u Torinu, u prepodnevnim satima, i uputili se ka Milanu, gde su i prenoćili.  Razgledanje Milana, grada mode i dizajna, milanske skale (La Scala) i magične gotske katedrale Duomo, fudbalskih klubova Intera i Milan, bilo je vredno sve kilometraže pređene od Beograda do Italije.

 

Dan 5. (30.01.2012.)

Nakon prenoćene noći u Milanu, naši članovi su se uputili ka Beogradu preko Verone, Trsta, Ljubljane i Zagreba. Prolazak kroz Veronu iskoristili su da obiđu opevane šekspirove trgove Verone, Julijinu kuću (Casa di Giulietta) kao i čuvenu Arenu Verone. Nastavak puta članove kluba je vodio preko Trsta, prelepe luke na Jadranu, ka Beogradu.